Rookmelders verplicht in woningen

schedule 21 juli 2023
bookmark_border Taxatie
create Jan-Willem van 't Spijker

Sinds 1 juli 2022 moet op elke verdieping van een woonhuis een rookmelder hangen. Dit geldt dus niet alleen meer voor nieuwbouwwoningen, welke deze wetgeving al sinds 2003 kent, maar nu dus ook op alle bestaande woningen. Wat betekent dit voor uw inventaris- en/of opstalverzekering als woningeigenaar, VVE bestuurder of verhuurder.

Bent u verzekerd bij brand wanneer u geen rookmelder heeft opgehangen?

Een jaar na invoering van deze wetgeving is er nog geen verzekeraar die deze voorwaarde stelt. Echter wanneer een verzekeraar uw polisvoorwaarden aanpast dan wordt u daar als klant van op de hoogte gesteld.

Let op! Ondanks dat er momenteel geen harde voorwaarde in de polis staat vermeld over het verplicht plaatsen van rookmelder(s) staan er wel altijd clausules in de verzekeringsvoorwaarden waar de verzekeraar zich eventueel op kan beroepen bij schade zoals 'nalatigheid' en 'deugdelijk onderhoud'. In slechte gevallen kunnen verzekeraars zich op deze clausules beroepen bij schade en heeft dit negatieve invloed op de vergoeding van de schade,.

Rookmelders, hang ze altijd op!

Of het nu verplicht is door de overheid of niet. Ons advies is om altijd rookmelders op te hangen, zeker ook in zakelijke omgevingen. In eerste natuurlijk voor uw eigen veiligheid en daarnaast voorkomt u gedoe met uw verzekeraar wanneer er schade ontstaat.

Heeft uw twijfels en wilt u advies? Neem contact met ons op voor overleg

Eigenaar Spijker Taxaties B.V.

Jan-Willem van 't Spijker

Register-Taxateur VRT