Voorkom dat u onderverzekerd bent

Door sterk stijgende materiaal- en bouwkosten dreigt onderverzekering

schedule 6 okt 2022
bookmark_border Taxatie
create Jan-Willem van 't Spijker

Wanneer u uw bezit waardeert

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand, vastgoedbelegger of beheerder waardeert u uw bezit. Iedere 6 jaar taxeren we uw pand(en) voor uw opstalverzekering. Het zal u niet zijn ontgaan dat het leven in Nederland in een jaar tijd flink duurder is geworden met een inflatie van 12%. Maar wat betekent dit voor de getaxeerde herbouwwaarde en de stijgende materiaal- en bouwkosten?

Voorkom onderverzekering

Vanuit de praktijk merken wij dat de jaarlijkse index, die verzekeraars hanteren, te laag is t.o.v. de werkelijk stijging. Nu de loon-, bouw- en materiaalkosten zo sterk zijn gestegen is het de vraag of de herbouwwaarde, die vermeld staat in de polis, nog toereikend is om uw pand(en) in dezelfde staat weer op te bouwen. Als het verzekerde bedrag te laag is, bent u onderverzekerd en is het uit te keren bedrag niet toereikend om de geleden schade te herstellen.

Met dit bericht willen we u attenderen op de risico’s die u loopt wanneer uw onroerend goed onvoldoende verzekerd is. Zeker in deze tijd kan bij schade en de stijgende kosten grote gevolgen hebben voor een eventuele schadevergoeding en de continuïteit van uw bedrijfsvoering.

Het juiste verzekerde bedrag vaststellen

De meeste verzekeraars hanteren een geldigheid van 6 jaar voor het opstal taxatierapport en indexeren jaarlijks het verzekerde bedrag. Het is momenteel echter onduidelijk wat de verzekeraars in deze tijd doen met een stijging van de kosten zoals we die nu zien. Ons advies is dan ook om nog eens goed naar uw verzekerde bedragen op uw polis te kijken.

Voorkom problemen en onderneem actie!

Neem de tijd en lees uw polis nog eens goed door. Wanneer u vragen of twijfels heeft neem dan vooral contact met ons op. Dan kunnen we u adviseren wat verstandig is. Want beter een extra taxatie met actuele waardes dan een te lage uitkering bij schade.

Heeft uw twijfels en wilt u advies? Neem contact met ons op voor overleg

Eigenaar Spijker Taxaties B.V.

Jan-Willem van 't Spijker

Register-Taxateur VRT